torstai 18. marraskuuta 2010

Erilainen joulu

Vihaan joulua. En pidä talvesta enkä lumesta. En pidä punaisesta, vihreästä enkä kullan kimalluksesta. En pidä muka ihanasta koko perheen yhdessäolosta. En pidä jouluruuista. En tykkää konvehdeista. Inhoan joululauluja ja sitä, että jouluhössötys alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin.

Joulu kuitenkin tulla jolkottaa joka vuosi, pidin siitä tahi en. Vielä pari vuotta sitten olin sitä mieltä, että ”Joulu on peruttu!”. Sittemmin olen kuitenkin vanhentunut ja viisastunut ja tyytynyt erilaiseen jouluun. Ei ole kovin reilua, että kaikkien joulu menee pilalle yhden ihmisen kielteisen suhtautumisen takia.

Lanseeraamani erilainen joulu on nimensä mukaisesti jokaisella erilainen. Tavoitteenani on se, että jokainen saisi viettää joulunsa juuri haluamallaan tavalla, tarkoittipa se sitten biletystä Ibizalla, rauhallista loikoilua kotona ilman mitään joulutohinoita tai perinteistä, hengellistä joulua.

Omaan erilaiseen jouluuni kuuluu erityisesti yksinolo, eläinten kanssa puuhailu, lukeminen ja leffojen katselu. Se ei siis hirveästi eroa normaalista arjestani muuten kuin sillä, että aikaa tähän kaikkeen on paljon enemmän ja lisäksi kaikkea tällaista epäoleellista voi kerrankin tehdä hyvällä omatunnolla.

Perinteitä muodostuu väkisinkin, jollei vietä jokaista joulua aivan erilailla, aivan eri paikoissa. Omiin perinteisiin kuuluu muun muassa Love Actually-leffa, Yle Teeman Lahjapaketti-maratonit (BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo joulupäivänä ja Monte Criston kreivi virallisena krapulapäivänä eli joulukuun 27. päivänä). Jouluaattona menen perheeni luokse ja siellä vietän muutaman tunnin perinteistä joulua joulutorttuja mussuttamalla. Joulupäivän vietän siis täysin television ääressä. Tapaninpäivänä käyn pikkusiskojeni kanssa ratsastamassa ja illalla menen kavereideni kanssa baariin tanssimaan. Seuraavana päivänä lojun telkkarin edessä katsomassa Monte Criston kreiviä, jos vain suinkin pysyn hereillä. Sitten jouluni onkin ohi, ja palaan omaan täysin jouluvapaaseen kämppääni valtavan lahjavuoren kanssa odottamaan uutta vuotta.

Jos haluat vaihtaa perinteisen joulun erilaiseen jouluun, sinun tarvitsee vain miettiä, mitä SINÄ haluaisit tehdä, syödä, lukea, katsoa tai kuunnella. Ihan mitä vain. Ilman perinteitä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi makaronilaatikko ja cokis lanttulaatikon ja glögin sijaan? Tai lempileffasi Joulupukin kuumalinjan sijaan? Sinä päätät. Erilaista joulua!

Eleonora Tainio

Katso myös Eleonoran haastattelu!