torstai 18. marraskuuta 2010

Jouluateria

Jouluateria on tärkein osa joulua. Jouluna on syödään päivällä hyvin ja yölläkin se on sallittua.

Kouluissa ja työpaikoilla on yleensä ennen joulua jouluateria. Nykyään monissa yrityksissä tarjottava jouluateria koostuu muista kuin jouluruoista, koska ajatellaan, että jouluruokaa saa riittävästi jouluna.
Jouluateria on myös kiitos henkilökunnalle vuoden aherruksesta.

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten porkkana-, lanttu- ja perunalaatikko.  Myös perinteinen joulukinkku tai vaihtoehtoisesti kalkkuna kuuluvat jouluun. Rosolli, karjalanpaisti, luumukiisseli sekä erilaiset kalaruoat tarjoavat myös hemmotteluhetkiä joulun viettoon. Kalaruoat juontavat juurensa paastosta, jota ennen vietettiin adventtiaikana. Ei myöskään unohdeta riisipuuroa mantelin kera ja hedelmiä etenkin omenoita. Juomina käytetään yleensä erilaisia alkoholijuomia, kuten glögejä ja joulu/talvi-oluita. Nykyisin valmistetaan myös joulusimaa, joka on varsinaisesti vappujuoma. Jouluateria on päätapahtuma sekä aattona että joulupäivänä.

Kahvin kanssa syödään joulutorttuja ja piparkakkuja, joita ennen vanhaan leivottiin jo viikkoja ennen joulua. Illalla napostellaan suklaata ja muita makeisia.

Jouluruokiin liittyvä sanonta ”kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa”, tarkoittaa sitä, että jouluajan ruoat on syöty ja aletaan palata arkiseen elämään.





Reseptit:



Joulukinkku

Valmistusaika: Aktiivinen 10 min Passiivinen 1 h
1 kpl
7 kg kinkkua

Kuorrutus:
1 dl dijoninsinappia
1 1/2 dl korppujauhoja

Koristeluun:
2 kpl omenaa
100 g kuivattuja luumuja

Nosta sula kinkku huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Paina lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei sen kärki kosketa luuta.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane kinkku kamarapuoli ylöspäin ritilälle uunin alatasolle. Pane ritilän alle reunallinen uunivuoka ja kaada sille noin litra vettä. Paista kinkkua tunnin ajan ja laske lämpö sitten 120–150 asteeseen.
Paistoaika määräytyy kinkun koon mukaan. Varaa ensimmäiselle kilolle tunnin paistoaika ja sen lisäksi jokaiselle seuraavalle kilolle lisäaikaa 30–45 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä kinkun alla olevalle pellille. Kinkku on kypsää, kun sen sisälämpötila on 77 astetta ja täysin kypsää mittarin näyttäessä 80–82 astetta.
Poista kamara ja rasvakerros hiukan jäähtyneestä kinkusta. Sivele lihan pinta sinapilla ja ripottele sinapin päälle korppujauhe. Paista kinkkua nopeasti 250 asteessa, kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Koristele kinkku ennen tarjoilua omenoilla ja kiehautetuilla luumuilla. Säästä luumujen keitinvesi kinkun kastiketta varten.
Lihalämpömittarin toimivuus kannattaa tarkistaa ennen käyttöä. Upota mittarin kärki kiehuvaan veteen. Kunnossa oleva mittari näyttää tuolloin 100 astetta.










Rosolli

Ainekset:
4 keitettyä perunaa
4 keitettyä porkkanaa
4-5 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuuria
1-2 maustekurkkua
1-2 hapahkoa omenaa
1-2 sipulia
( liotettu suolasilli
ripaus pippuria)
Kastike:
2 dl kermaa
1 tl etikkaa tai valkoviinietikkaa
tilkka punajuurien lientä värjäämiseen
ripaus valkopippuria


Valmistusohje:
Kuori kasvikset ja omenat. Poista siemenkota omenoista. Leikkaa kaikki ainekset pieniksi, tasakokoisiksi paloiksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään tai asettele ainekset ryhmiin tarjoiluastiaan. Lisää myös silli pieninä kuutioin, jos haluat käyttää sitä.
Rosolli kastike:
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Mausta ja värjää punajuurien liemellä vaaleanpunaiseksi. Tarjoa kastike erillisestä astiasta.