torstai 18. marraskuuta 2010

Kasvisjoulu

Monelle voi tuottaa päänvaivaa, jos joulupöytään on astumassa yksikin kasvissyöjä. Vaikka ei käyttäisi lainkaan maitotuotteita, ei se tarkoita sitä että jouluruuat jäisivät syömättä. Ensi alkuun pitää heittää roskikseen harhakäsitys, että lihattomaan ruokavalio koostuu pelkästä salaatista ja iduista. Salaatit toki kuuluvat ruokavalioon siinä missä kaikilla muillakin. Joulupöydän antimet eivät kuitenkaan ole sinällään kasvissyöjälle lainkaan hullumpia, lanttu- porkkana- ja perunalaatikoista löytyy kauppojenkin hyllyiltä vegaanisia versioita, rosollistakin saa lihattoman helposti.

Ruokatarvikkeiden hankkimiseen kannattaa kuitenkin käyttää muutama ylimääräinen hetki, sillä kaikkea ei välttämättä lähimarketin hyllyistä löydy. Nykyään on kuitenkin runsaasti liikkeitä jotka ovat erikoistuneet pelkästään vegaanisiin elintarvikkeisiin. Ei kannata unohtaa myöskään kotimaisia vihanneksia ja juureksia, joista voi loihtia perinteiseen joulupöytään kuulumattomia ruokia.

No entä sitten se kinkku? Kinkku korvataan helposti esimerkiksi marinoidulla tofulla, josta saa pienellä vaivalla hyvää kinkunkorviketta. Netistä löytää myös paljon reseptejä esimerkiksi vegaanisen seitankinkun valmistukseen, joka kuitenkin ottaa oman aikansa joulukiireiden keskellä.

Kasvissyöjän joulu sujuu siis ruokien osalta ilman suurempia tuskia tai tuntimääriä. Joka suuntaa jouluksi kulkunsa esimerkiksi isovanhempien luo, kannattaa kuitenkin muistaa ottaa omat eväät mukaan. Vanhusväestöllä saattaa olla varsinkin vegaanisenruokavalion ymmärtämisen kanssa ongelmia, sillä monet suomalaiset mieltävät kalankin lihattomaksi.

Äitien ja mummojen ei siis kannata pelätä lihattomia ruokia, ennemmin kannattaa kysyä neuvoa vegaaniselta vierailijaltaan.

Sampsa Suomalainen